Centrum Medyczne i nowe technologie w opolskiej Nutricii (relacja)

Kosztem  250 milionów złotych w Opolu zbudowano nowoczesny zakład produkujący specjalistyczną żywność medyczną. Zakłady Nutricia, należące do koncernu Danone, stały się jedynym w Polsce producentem produktów do żywienia dojelitowego. Skarb Państwa, kwotą 7,5 miliona złotych, również dołożył się do tej inwestycji.

Zarząd Danone decyzję o inwestycji podjął błyskawicznie. Koncern obserwuje zwiększony globalny popyt na żywność medyczną a ich zakład w Holandii nie nadążał już z realizacją zamówień. O lokalizacji inwestycji w Opolu zadecydowały w głównej mierze – jak mówili przedstawiciele zarządu grupy – kompetencje kadry polskiego Nutricia. To jedyny zakład w Danone, który jest w stanie produkować wszystkie trzy zakresy (specjalistyczne mleko, baby food oraz żywność medyczną) jednocześnie. Daje to niesamowite możliwości optymalizacji procesów i zwiększenia wydajności produkcji.

Od lewej: Vikram Agarwal, Antoine de Saint-Affrique oraz Paweł Piątek

Obok fabryki koncern ulokował pierwszą na świecie Akademię Przemysłu 5.0., gdzie pracownicy firmy będą mogli  nabywać i szlifować swoje cyfrowe kompetencje. – Ulokowanie tych dwóch niezwykle ważnych inwestycji na terenie kompleksu Zakładów Produkcyjnych Nutricia w Opolu to wyraz nie tylko docenienia, ale także zaufania dla pracowników Danone w Polsce. Nie byłoby to możliwe bez wykwalifikowanych pracowników, którzy na co dzień przyczyniają się do tego, że możemy wymiernie realizować naszą misję niesienia zdrowia poprzez żywność tak wielu ludziom, jak to możliwe. Wiemy, że to oni są fundamentem naszej działalności, dlatego chcemy zapewnić im najlepsze możliwości do rozwoju zawodowego – powiedział Paweł Piątek, dyrektor generalny grupy spółek Danone w Polsce.

80% tutejszej produkcji będzie eksportowane, również bezpośrednio do odbiorców końcowych bezpośrednio z fabryki. Opolska lokalizacja (przy austostradzie A4, blisko niemieckiej granicy) pozwala na optymalizację kosztów tych dostaw. Równocześnie dyrektor fabryki Borys Zhyhalov zapowiedział, że już od przyszłego roku zakład zwiększy wolumen produkcji o 30%.

Zakłady Produkcyjne Nutricia w Opolu są jedną z największych i najbardziej kompleksowych fabryk DANONE w Europie. Łącznie zajmują powierzchnię prawie 13 ha, a obecnie zatrudnionych jest tam 640 osób. Ostatnia rozbudowa to dodatkowych 7000 m2 powierzchni oraz kilkadziesiąt nowych miejsc pracy. Światowe Forum Ekonomiczne uznało istniejącą od prawie 80 lat opolską fabrykę Nutricia za „zakład przyszłości”, przyznając jej prestiżowe odznaczenie Lighthouse Award. Kompleks należących do DANONE zakładów Nutricia w Opolu to jedna z nielicznych fabryk FMCG na świecie i pierwsza w Polsce, która otrzymała tę nagrodę. Stało się to za sprawą wdrożonych tu nowoczesnych rozwiązań, umożliwiających pełną synergię pracy ludzi i maszyn, ale także pozwalających zakładowi ograniczyć emisję CO2 niemal o 80%, a do tego poprawić wydajność i wprowadzić oszczędności. To właśnie wiarygodność, perfekcja w realizacji projektów oraz ich efekty zadecydowały o umiejscowieniu inwestycji w Polsce. Dla opolskiej fabryki oznacza to nowe możliwości rozwoju. Do produkowanych obecnie w ZP Nutricia w Opolu 1500 rodzajów produktów dla niemowląt i małych dzieci, które trafiają do ponad 100 krajów na wszystkich kontynentach, dołączą kolejne – żywność medyczna dedykowana osobom dorosłym.