Zakończyło się XVII Seminarium TECHMILK. Wzorem lat ubiegłych obrady odbyły się w Hotelu Gołębiewski w Mikołajkach.
TECHMILK jest cykliczną konferencją naukowo-techniczną przyciągająca firmy wdrażające nowe technologie w przemyśle mleczarskim oraz kadrę techniczną i zarządzającą zakładów mleczarskich.
W tym roku do udziału w spotkaniu zgłosiło się 130 przedstawicieli przetwórców mleka, głównie spółdzielni mleczarskich.

Maciej Banaś z firmy Zentis prowadził wykład na temat trendów i innowacji wsadów owocowych w produktach mleczarskich

Marek Kozak z firmy ATM mówił o zapewnieniu bezpieczeństwa produkcji poprzez skanowanie produktów przy pomocy X RAY

Janusz Kroll z firmy Alima Bis prowadził wykład na temat procesów demineralizacji serwatki w przemyśle mleczarskim z zastosowaniem elektrodializy

O nowych rozwiązaniach przesyłu produktu dla przemysłu spożywczego mówił Marek Pawłowski z firmy VENAIR

Na temat metod usuwania zanieczyszczeń mikrobiologicznych z wód w zakładach mleczarskich mówił Jarosław Ostrowski z firmy UNITEX

L.Arkadiusz Geratowski prowadził wykład na temat Agregacji cech współczesnego produktu spożywczego jako wyzwania dla producenta maszyn

Joanna Olszewska z firmy Tetra Pak prowadziła wykład na temat nowej kategorii produktów UHT – Baby food

O innowacyjnej dezynfekcji wody z najniższą zawartością chloranów mówił Marcin Karczewski z firmy ProMinent